امروزه هر سازمان، وزارتخانه، شرکت یا مؤسسه دولتی یا غیردولتی، دارای پورتال سازمانی است. پورتالهای سازمانی، عنوانی است که به وبسایت رسمی هر سازمان اطلاق میشود و از طریق آن، ضمن ارائه خدمات اطلاعرسانی، برخی از خدمات عمومی، الکترونیکی یا دولت الکترونیکی را در دسترس شهروندان قرار میدهد. تا قبل از شکلگیری پورتالهای سازمانی، اکثر سازمانهای دولتی از وبسایت استفاده میکردند. به دلیل محدودیتهای نرمافزاری، امکان تجمیع خدمات دولتی و یکپارچهسازی آنها در وبسایت مقدور نبود. بر این اساس، نسل جدید وبسایتها در قالب نرمافزار پورتال سازمانی به کار گرفته شدند. مهمترین ویژگی پورتال، تجمیع و یکپارچهسازی اطلاعات و خدمات الکترونیکی است.
همانطور که اشاره شد، پورتال سازمانی، علاوه بر اینکه اخبار و اطلاعات و رویدادهای سازمان را پوشش میدهد، با بهرهگیری از سازوکارهای نرمافزاری و بانکهای اطلاعاتی آنلاین، خدمات الکترونیکی متنوعی را نیز در قالب دولت الکترونیک در دسترس شهروندان قرار میدهد. به طور کلی، مردم به دلایل مختلف از پورتالهای سازمانی استفاده میکنند از جمله:
سئو، یکی از جنبههای اساسی و کاربردی در فرایند طراحی وبسایت ها و پورتال سازمانی است. بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO)، به بیان ساده، مجموعهای از قوانین اساسی و کاربردی برای بهینهسازی پورتال و صفحات آن برای موتورهای جستجو مانند گوگل است. سئو فراتر از مفاهیم سادهای است که صرفاً به دنبال رتبهبندی سایت یا پورتالها است. بلکه سئو نقش مهمی در برندسازی و تجاریسازی دارد. برای اینکه یک پورتال همه جنبهها و عناصر سئو را رعایت کند نیاز به رعایت چند اصل اساسی در پورتال است:
پورتال سازمانی و دولتی در حقیقت بازوی اصلی دولت الکترونیک به شمار میرود. با این حال، غفلت از مفاهیمی مانند کاربردپذیری وبسایت، وجود محتوای بروز و بهینه و رعایت مفاهیم و نکات سئو، یکی از چالشهای اساسی است که عمده پورتالهای سازمانی و دولتی با آن مواجه میشوند.
شکی نیست که اطلاعاتی که سازمانهای دولتی به صورت آنلاین توزیع میکنند برای عموم مردم مهم و ارزشمند است. با این حال، بسیاری از صفحات وب دولتی، علی رغم اینکه ممکن است دارای محتوای باکیفیت باشند، اما از نظر مشاهدهپذیری دچار ضعفهای عمده و اساسی هستند. یک راه حل اساسی، بهینهسازی محتوا و ساختار پورتال سازمانی از نظر سئو است.