در حوزه توسعه و طراحی وب، زبانهای برنامهنویسی زیادی وجود دارند که یکی از معروفترین آنها زبان برنامهنویسی PHP است؛ زبان php یک زبان سطح بالای تفسیری میباشد که به صورت متنباز و رایگان عرضه شده و دارای فریمورکهای فراوانی است که مهمترین آن، فریمورک لاراول (Laravel) میباشد که در این مقاله به معرفی آن خواهیم پرداخت.
منظور از فریمورک چیست؟
مجموعهای از قوانین، الگوها، کتابخانهها و … مرتبط با برنامهنویسی است که در بستر یک قالب نرمافزاری برای توسعهدهندگان در دسترس میباشد.
استفاده از فریمورکها سبب افزایش سرعت، امنیت و بالا رفتن کیفیت در امر توسعه و طراحی برنامهها میگردد.
فریمورک لاراول چیست؟
در سال ۲۰۱۱ تیلور اوتول (Taylor Otwell) اولین نسخه از این فریمورک را منتشر کرد، و در حال حاضر (دسامبر ۲۰۲۱) نسخه ۸ فریمورک laravel در دسترس میباشد.
فریمورک laravel به صورت رایگان و اپنسورس عرضه شده همچنین معماری که این فریمورک بر پایه آن پیادهسازی شده MVC یا Model View Controller است.
مزایای فریمورک لاراول
- سرعت بخشیدن به توسعه پروژهها: امکان افزودن کامپوننتهای (Component) دلخواه به اپلیکیشن در لاراول وجود دارد که این امر سرعت توسعه برنامه را بالا میبرد.
در laravel برای ایجاد پایگاه داده از مایگریشنها (Migration) استفاده میشود و همچنین این فریمورک با بهرهگیری از سیستمهای امنیتی گوناگون مانع از حملات هکرها میشود، همه این عوامل سبب افزایش سرعت توسعه برنامهها میگردند.
- اعتبارسنجی: در laravel، اعتبارسنجی (Validation) فیلدهای فرم فقط با افزودن یک فیلد به فرم که شامل CSRF Token است و همچنین تعیین اینکه هر فیلد فرم به چه نوعی از اعتبارسنجی نیاز دارد، به صورت خودکار انجام میگیرد.
- پشتیبانی از پایگاهدادههای مختلف: پایگاهدادههای MySQL، SQLite، SQL Server و PostgreSQL در لاراول به خوبی پشتیبانی میشوند.
- احراز هویت قدرتمند: سیستم احراز هویت (ثبت نام، ورود، خروج) به وسیله Authentication که بسیار قدرتمند عمل میکند اجرا میشود.
- نصب و سفارشیسازی آسان: مراحل نصب و سفارشی کردن laravel نسبت به فریمورکهای دیگر بسیار آسان است.
- امنیت بالا: بهرهمندی ازسیستمهای قدرتمند امنیتی در این فریمورک، امنیت در پروژههای پیادهسازی شده با آن را در حد بالاتر از استاندارد قرار داده است.
به عنوان مثال در laravel برای جلوگیری از درخواستهای تقلبی به سایت، از توکنهایی با نام CSRF استفاده میشود که جلوی Injection و حملاتی از قبیل CSRF و XSS را گرفته و امنیت برنامه را تأمین میکند.
- کاهش حجم کدنویسی: در laravel تمامی درخواستهای اطلاعات (کوئریها) در مدلها (Model) ذخیره میشود که همین امر هم سبب کاهش کدها و کدنویسی بهینهتر شده است.
- انجمنهای برنامهنویسی: به دلیل محبوبیت php و همچنین laravel، انجمنهای بزرگی متشکل از برنامهنویسان لاراول شکل گرفته است که به سوالات برنامهنویسی شما به سرعت پاسخ خواهند داد.
در ضمن یکی از معرفترین انجمنهای فریمورک لاراول، انجمن لاراکست (Laracasts) میباشد.
- توانایی همگام شدن با ایمیل: فریمورک laravel قابلیت همگام شدن (Sync) را با همه سرویسهای ایمیل از جمله SMTP، PHPMail، Amazon SES، SparkPost و … را داراست.
- پکیج در لاراول: لاراول برای سرعت بخشیدن به توسعه برنامهها، از پکیجها بهره میگیرد، پکیجها با کتابخانهها و نرمافزارها مرتبط هستند که بوسیله که کامپوزر (Composer) در laravel نصب میشوند.
از مهمترین پکیجهای فریمورک لاراول میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
۱- Laravel Debugger: مدیریت خطاهای احتمالی در برنامه
2- Laravel Permission: مدیریت سطح دسترسی کاربران و نقش آنها
3-Laravel Backup: گرفتن فایل پشتیبان به صورت فایل زیپ شده از اپلیکیشن و دیتابیس
4- morilog/ jalali: تبدیل تاریخ میلادی به شمسی
5- Intervention Image: تنظیمات عکسها (تغییر سایز، تغییر کیفیت، تصاویر بند انگشتی و ...)
6- Laravel Excel: دریافت ورودی و گرفتن خروجی با فرمت اکسل (CSV)
- سیستم فایل چندگانه: در laravel میتوان برای ذخیره کردن فایلها، از سه سیستم لوکال (Local)، Amazon S3 و Rack Space استفاده کرد.
در ضمن سیستمهای Amazon S3 و Rack Space از نوع سیستمهای ذخیرهسازی ابری هستند.
- (Object Relational Mapping)ORM: در فریمورک قدرتمند laravel از ORM برای ارتباط با دیتابیس استفاده میشود که از نوع نگاشت رابطه به شی است.
به عنوان مثال یک جدول در دیتابیس با عنوان products (محصولات) داریم و از یک مدل (Model) به نام Product برای برقرای ارتباط با آن استفاده کردهایم.
اکنون با ORM و استفاده از Eloquent، برای دریافت تمامی دادههای جدول Products، فقط کافیست که از دستور Product::all() استفاده کرد و تمامی آن دادهها را دریافت نمود.
- Auto-loading: یک مزیت داخلی در فریمورک laravel میباشد که براساس آن، کلاسها و کامپوننتها در صورتی که مورد نیاز باشند به طور خودکار لود خواهند شد، و نیازی به افزودن آنها به صورت دستی نیست.
- ابزارهای تست لاراول: یک قابلیت فوقالعاده با نام یونیت تستینگ (Unit Testing) در این فریمورک وجود دارد که امکان امتحان کردن و تست برنامه به تعداد فراوان را در مدت زمان کوتاهی فراهم مینماید.
- خط فرمان آرتیسن (Artisan): محیطی اختصاصی در laravel برای ساخت مایگریشنها، کنترلرها و توابع اصلی در controller، انتشار پیکجها و … .
- میانافزار (Middleware): میانافزار در بین درخواستها و برنامه قرار دارد و تمامی درخواستهای لاراول باید از میانافزار عبور کنند.
به عنوان مثال میانافزاری به نام آث (Auth) وجود دارد که اگر برای صفحات خاصی استفاده شود، اجازه دسترسی به این صفحات فقط به کسانی داده میشود که احراز هویت شده باشند، در غیر اینصورت به صفحه لاگین ارجاع داده خواهند شد.
از دیگر کاربردهای میدلور میتوان به ایجاد سایتهای چندزبانه، ایجاد صفحه در حال تعمیر و … اشاره کرد.
چگونه لاراول را یاد بگیریم ؟
برای یادگیری laravel ابتدا باید پیشنیازهای آن را یاد گرفته باشید که به آنها اشاره خواهیم کرد:
- html, css: هر چند که این دو مرتبط به ظاهر سایت است اما بخشهای از فریمورک لاراول اختصاص به قالب سایت دارد.
- PHP: لاراول فریمورک زبان php است و بدون آشنایی با این زبان، درک کردن کدهای این فریمورک، کار بسیار سختی میباشد.
- دیتابیس: در یک سایت، اطلاعاتی که از کاربران دریافت میگردد در دیتابیس ذخیره میگردد و باید کار کردن با دیتابیس را بلد باشید.
- شیگرایی (OOP): فریمورک لاراول کاملاً بر پایه شیگرایی ایجاد شده که با هر موجودیت مثل یک شی رفتار میشود.
- معماری MVC: در laravel، هر وبسایتی از سه بخش ویو، مدل و کنترلر تشکیل میگردد که همان معماری MVC بوده و آشنایی با این الگو لازم است.
- دستورات خط فرمان: برای کار با محیط خط فرمان laravel یعنی Artisan، بهتر است از قبل با دستورات خط فرمان آشنایی داشته باشید.
- آشنایی با کامپوزر (Composer): افزودن امکانات و پکیجها در فریمورک لاراول از طریق کامپوزر صورت میگیرد.
جمعبندی
فریمورک قدرتمند لاراول به عنوان محبوبترین فریمورک زبان PHP شناخته میشود که برای توسعه وب از آن استفاده میشود.
این فریمورک دارای مزایای بسیاری از جمله متن باز و رایگان بودن، سرعت بخشیدن به توسعه برنامه، امنیت عالی، خط فرمان آرتیسن، استفاده از ORM، بهرهگیری از موتور قالب Blade، کاهش کدنویسی و … میباشد.
دراین مقاله تلاش شد که شما را با بخش کوچکی از فریمورک لاراول و مزایای آن آشنا کنیم که امیدواریم موفق به این کار شده باشیم.